29 marzo 2009

Panini veloci di Marie-Pierre - BBD # 18

Here we are again, Zorra's BBD has come to 18!
This month we are all celebrating with Mansi, baking Quick Breads.
How many times we are in a hurry and don't have much time to knead, wait for leavening, shape and bake? Now it will be easier with all recipes Mansi is going to gather for us!
To tell you the truth, I am not very fond of instant yeast, I don't like very much its taste, but sometimes I do agree it is a really help, and "hiding" it with some other ingredients it works well!
I read about this bread at "Amuse Bouche", she saw herself at "A mes nuits blanches".
It's a simple, quick, delicious bread, soft and good the day after too. And I like its name, it has such a sweet sound I won't change it!

Les petits pains de Marie -Pierre


350g. plain flour
300g. soft white cheese
(ricotta, quark, philadelphia, stracchino)
a teaspoon of salt
a small bag of instant yeast
a tablespoon of extravirgin olive oil

Knead all ingredients together first in a bowl, then on the table, adding a little water if needed. Dough should be smooth and homogeneous.
Divide in 8 pieces shaping each as you like (see Marie-Pierre's pics, they are beautiful!).
Make some incisions, brush with milk and spread some poppy or sesame seeds on top,if you like. Bake at 210° about 20/25 minutes.

Panini veloci di Marie-Pierre

Eccoci al consueto appuntamento mensile col BBD di Zorra, arrivato a quota 18!
Questa volta siamo ospiti di Mansi che ha chiesto di preparare dei pani veloci, che non necessitano di una lunga lievitazione aiutandosi con il lievito istantaneo.
Non sono una grande fan di questo lievito, non mi piace molto il suo retrogusto, ma capisco che alle volte, quando si ha fretta o ospiti improvisi, può essere un valido aiuto. E poi, basta "nasconderlo" con altri ingredienti che sembrerà di avere un pane fresco invidiabile.
Questa bella ricetta, segnalatami da un'amica, era stata pubblicata da "Amuse Bouche", che a sua volta l'aveva presa in prestito da Marie-Pierre. E di lei ho voluto mantenere il nome per questi bei panini che sono buoni e morbidi anche il giorno dopo!

Ingredienti:

350gr. di farina
300gr. di formaggio bianco morbido
(ricotta, philadelphia, quark)
1 cucchiaino di sale fino
1 bustina di lievito istantaneo
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva



Mettere tutti gli ingredienti in una ciotola ed amalgamare bene, aggiungendo un filo di acqua se necessario. Trasferire sulla spianatoia,l avorare brevemente finchè l'impasto sia liscio e omogeneo. Dividerlo in 8 pezzi e sagomarli a navetta o a palla. Fare dei tagli e se piace, pennellarli con latte e ricoprire con semi di papavero o sesamo. Cuocere in forno caldo a 210°per circa 20/25 minuti.

Round up BBD # 18

4 commenti:

MyKitchenInHalfCups ha detto...

So all the rise is in the oven. This is a must try.

Dewi ha detto...

Oh Cindy, I love Quark so much, that I can just add this soft cheese to any of my baking. I've also made quark bread, but didn't really use any form of yeast. I'll post about it in the future as I have so man thing line up for this month already.
Your pane absolutely worth trying.
Xoxo,
elra

Simo ha detto...

Buonissimi...io tempo fa provai a fare i panini con la ricotta...una delizia!
bacioni e buon inizio settimana

Cindystar ha detto...

Yes, Tanna, all the rise in the oven, nothing quicker, isn't it?

A quark bread with no yeast, Elra? That sounds very interesting, I'll wait for your recipe, too!

Grazie, Simo, buonissima settimana anche a te!

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